miercuri, 19 octombrie 2011

Gradina Botanica-Macea

Situată în vatra comunei Macea, având o latură a perimetrului sau spre exterior, Grădina Botanică a Universitătii de Vest "Vasile Goldis" din Arad se întinde pe o suprafată de 21,5 ha si se constituie ca o importantă bază didactică si de cercetare pentru studentii si corpul didactic de la facultătile de profil ale Universitătii.

În prezent Grădina Botanică Macea este membră a Asociatiei Grădinilor Botanice din România. Sunt cultivate în Grădină peste 2000 de specii de arbori si arbusti si cca. 500 de specii ierboase din diferite categorii. Predomină speciile lemnoase deoarece preocupările personalului Grădinii au fost axate în acest sens.
Principalele sectoare din Grădina Botanică.Desi amenajată ca un tot unitar, se evidentiază totusi trei părti distincte. Prima parte are o suprafată de cca.10 ha, în care se găsesc diverse amenajări destinate publicului larg. Cea de-a doua ocupă 3,5 ha si cuprinde Colectia dendrologică, de o mare valoare stiintifică, destinată specialistilor în domeniu. Accesul publicului larg în acest sector se face numai în grupuri, sub îndrumarea unui ghid. Ultima parte, ocupă o suprafată de cca. 8 ha, si cuprinde portiuni cu vegetatie forestieră, speciile lemnoase predominante fiind: stejarul, salcâmul, artarul, stejarul rosu, sâmbovina americană si altele.
încă de la intrare vizitatorul este fascinat de măretia unui exemplar de stejar (Quercus robur L.) cu vârsta de cca. 300 de ani, declarat ca "Stejarul Unirii" în luna iunie 2003.

În partea dreaptă se află Alpinariul, amenajat începând din primăvara anului 1986. Sunt cultivate aici plante specifice zonei montane si alpine. Dintre raritătile întâlnite amintim: floarea de colt (Leontopodium alpinum Cass.), garofita Pietrei Craiului (Dianthus callizonus Schott et Kotschy), Dianthus spiculifolius Schur, ochiul boului (Aster alpinus L.), jneapănul (Pinus mugo Turra) si multe alte specii. în apropiere se află un exemplar de arbore de mătase (Albizia julibrissin Durazz.), originar din Asia de SV, care înfloreste toată vara si încântă prin frumusetea si bogătia florilor sale roz. înrudit cu el este salcâmul rosu (Robinia hispida L.), un arbust aflat lângă aleea principală, care atrage atentia atunci când este înflorit.

Aleea principală a Grădinii este mărginită de gardurii vii de cimisir (Buxus sempervirens L.), de exemplare de cires japonez (Prunus serrulata Lindl. 'Kiku-shidare Sakura') cu ramuri pendente si cu flori roz involte care se deschid în luna mai. Din loc în loc aleea este întreruptă de ronduri cu flori. în partea stângă se află două exemplare de cedru algerian (Cedrus atlantica (Endl.)Carriere) cu portul falnic iar în fata lor o colectie care grupează specii si soiuri de stânjenei (Iris sp.).Continuând traseul de vizitare se întâlnesc numeroase alte specii atât lemnoase cât si ierboase. Dintre cele mai interesante amintim: Abies pinsapo Boiss., Cunninghamia lanceolata Hook.f., Davidia involucrata Baill., Ilex x altaclarensis Dallim..

O bogată colectie de bujori lemnosi si ierbosi (Paeonia sp.) amplasată în partea dreaptă a aleii principale, aduce o pată de culoare, în lunile de primăvară când acestia sunt înfloriti.Rând pe rând pot fi descoperite, în Grădină, lucrările realizate în 1988, când s-a organizat la Macea prima editie a unei tabere de sculptură monumentală în piatră. Dintre acestea "Flora" realizată de Dumitru Painea din Arad, lucrare plină de expresivitate, ce evocă un străvechi personaj protector al lumii vegetale, se află plasată la intersectia mai multor alei.
În fata castelului se află expus bustul lui Vasile Goldis, mentorul spiritual al Universitătii de Vest "Vasile Goldis" din Arad.

De asemenea în Grădină se află si statuia lui Mihai Eminescu, o lucrare turnată, de mari proportii, realizată cu mare sensibilitate de sculptorul Pavel Mercea din Bucuresti, originar din Macea. De acelasi autor sunt realizate si cele 6 busturi ale poetilor ardeleni, busturi care încadrează statuia marelui poet, precum si monumentul "Gelu, Glad si Menumorut" amplasat în scuarul din fata Grădinii Botanice.În dreapta statuii "Flora" se află un grup de laur (Ilex aquifolium L.), specie ocrotită ca monument al naturii, care în tara noastră creste în mod natural numai la Zimbru, comuna Gurahont, judetul Arad, si care impresionează atât prin port, prin frunzisul său vesnic verde cât si prin fructele sale rosii ce se găsesc pe exemplarele femele.

Apoi se ajunge la sectorul plantelor ornamentale floricole, care sunt grupate după originea lor geografică, si care bineînteles, în perioada de vegetatie, au o mare atractie asupra vizitatorului. Colectia a fost înfiintată în 1984, extinsă pe parcurs si în prezent ocupă o suprafată de 0,2 ha si cuprinde cca. 240 de specii floricole. Dintre raritătile cultivate aici amintim: Eremurus himalaicus Baker., Heracleum mantegazzianum Som. et Lev., Paeonia tenuifolia L., Rodgersia aesculifolia Batal.. Urmează colectiile de plante toxice, tinctoriale, medicinale si aromatice. Acestea deservesc atât studentul si elevul care învată botanica cât si publicul larg, dornic să pătrundă în acest univers al plantelor, dornic să cunoască o plantă medicinală pentru a sti mai apoi s-o recolteze din natură pentru nevoi proprii, dornic să cunoască plantele care contin toxine pentru a le evita. între plantele toxice cultivate aici se află: mătrăguna (Atropa belladonna L.), mutulică (Scopolia carniolica Jacq.), degetelul rosu (Digitalis purpurea L.), Mandragora officinarum L., Rhus toxicodendron L., si alte specii. Colectia de plante medicinale cuprinde cca.90 de specii, dintre care mai reprezentative sunt: angelica (Angelica archangelica L.), coriandru (Coriandrum sativum L.), crusânul (Frangula alnus Miller), lemnul dulce (Glycyrhriza glabra L.), salvia medicinală (Salvia officinalis L.), etc.

Intrăm în "Legenda", sector amenajat pe o suprafată de 0,5 ha, un sector luminos, care vine cu unele amenajări pe gustul copiilor, fiind realizate, prin tunderea plastică a unor arbusti (Buxus, Thuja), personaje din povestile si basmele cunoscute de copii, cum ar fi: "Capra cu trei iezi", "Soacra cu trei nurori", "Făt-Frumos din lacrimă" si din balada "Miorita". Unele amenajări cum sunt Monumentul de la Adamclisi, Piramidele, Sfinxul, Templul antic, ne duc cu gândul la lectiile de istorie. In centrul acestui sector se află un exemplar de salcâm piramidal (Robinia pseudoacacia L.'Pyramidalis'), împrejurul căruia s-a amenajat un frumos rond de flori, bordurat cu Buxus. Sunt cultivate aici, pe lângă altele, macul de California (Eschscholzia californica Cham.), Oenothera missouriensis Sim., specii de Solidago, si tufe de trandafiri. Dendrologul poate observa în acest sector mai multe rarităti cum ar fi: chiparosul de Arizona (Cupressus arizonica Greene.not Hort.), Metasequoia glyptostroboides Hu & Cheng., Liquidambar styraciflua L., si unele specii de Magnolia.
Se trece apoi în "Poiana Eminescu", sector care cuprinde amenajări legate de creatia marelui nostru poet national, dintre care amintim: "Aleea cu plopii fără sot", trei momente din poemul "Luceafărul" redate cu ajutorul plantelor prin tundere, un pâlc de mesteceni care aminteste de "Pădurea de argint".

Colectia este interesantă si pentru nespecialisti ea având multe valente ornamentale tot timpul anului, iarna impresionând în special grupurile de răsinoase, arborii si arbusti cu fructe viu colorate, primăvara poposeste încărcată de flori, mai ales în zona rosaceelor; vara, colectia are un farmec aparte, însă toamna este cu totul specială, exemplarele diverse de stejari (Quercus sp.), Liquidambar styraciflua si multe alte exemplare îsi colorează frumos frunzisul parcă întrecându-se între ele.
Făcând cale întoarsă se trece prin sectorul plantelor lemnoase ornamentale, loc unde sunt cultivati arbori, arbusti si liane din specii si varietăti cu un pronuntat caracter decorativ apartinând la diferite categorii dintre care amintim: plante lemnoase cu frunzis aureo-variegat (Thuja occidentalis L. 'Aurea', Chamaecyparis lawsoniana Parl.'Allumii Gold', Physocarpus opulifolius L.'Luteus' ,Viburnum lantana L.'Aurea' , etc. ), cu frunzis rosiatic (Berberis thunbergii DC. 'Atropurpurea' , Corylus maxima Mill.'Purpurea' , Cotinus coggygria Scop. 'Purpureus' , etc.), cu frunzis argenteo-variegat, cu frunzis persistent, cu coroană columnar-piramidală, cu coroană globulară, cu coroana plângătoare, cu ramuri torsionate (Salix matsudana Koidz. 'Tortuosa', Corylus avellana L.'Contorta', Robinia pseudoacacia L. 'Tortuosa', etc.), forme pitice, etc.

În apropiere sunt cultivate si unele specii mai sensibile, în special la temperaturile scăzute din timpul iernii, fiind originare din zona mediteraneană, precum si o interesantă colectie de Rhododendron.În luna mai sunt înforite la Macea magnoliile. Grădina are o colectie de 19 specii ale căror flori sunt deosebit de frumoase.

Spre final se poate vizita Muzeul Botanic al Grădinii, care este amenajat în fostul pavilion de vânătoare din apropierea Castelului si are o suprafată expozitională de 290 mp. Piesele si colectiile principale din Muzeul Grădinii Botanice Universitare Macea sunt: herbarul, colectia de Myxomicete, colectia de seminte, colectia de conuri, tulpini si ramuri în sectiuni, fragmente de rădăcini si tulpini de diferite forme, tulpini deformate, colectie de ramuri cu spini, colectie de cuiburi, fotografii cu păsări, tablouri cu diferite plante, etc.
Herbarul cuprinde câteva mii de coli cu material botanic provenit cu preponderentă din zonele floristice ale Aradului si Bihorului, dar si din alte zone ale tării. Amintim de asemenea că foarte multe dintre speciile ierborizate provin din flora lemnoasă si ierboasă spontană si cultivată a Grădinii Botanice.
Mentionăm cu satisfactie că herbarul Grădinii Botanice Macea dispune si de o colectie de plante colectate si determinate de către renumitul botanist SIMONKAI L., care a studiat si botanizat speciile de plante din Câmpia Aradului si care a lăsat opere de referintă botanică pentru această zonă floristică a tării noastre. Herbarul lui SIMONKAI L., se înscrie ca unul dintre herbarele cele mai vechi din România, plantele fiind botanizate între anii 1860-1867 si 1880-1893.
Muzeul Etnografic a fost înfiintat în 1993 si are o suprafată expozitională de 85 mp. Obiectele expuse si mobilierul existent au fost procurate de prof. Dimitrie Grama din Macea.

Majoritatea obiectelor au fost donate de locuitorii comunei iar o parte dintre ele au fost obtinute prin donatie de la prof. D. Schemmel. Spatiul de expunere este asigurat de Universitatea de Vest "Vasile Goldis" din Arad
În prezent prin modul de organizare si prin colectiile vegetale pe care le are, Grădina Botanică Universitară din Macea , se constituie ca un important obiectiv stiintific, cultural-educativ si de agrement, o adevărată bază didactică si de cercetare pentru studentii Universitătii de Vest "Vasile Goldis"din Arad, un obiectiv cu deschidere spre publicul larg.
Gradina botanica universitara este situata in judetul Arad, comuna Macea si are o suprafata de 20,5 ha.Localitate straveche, atestata documentar inca din anul 1380 Macea este situata in plina campie, la 23 km de municipiulArad si 5 km de orasul Curtici.

Sursa:wikipedia.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu